ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Τα Χαρακτηριστικά Των Μαλλιών

Εκτός από τη δομή της τρίχας, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά στα μαλλιά που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά συμπεριλαμβάνουν την ελαστικότητα, την ακαμψία, την κάθετη τομή της τρίχας, το σχήμα, την πυκνότητα και το στατικό φορτίο. Η όψη που έχουν τα μαλλιά σας από τη μία μέρα στην άλλη εξαρτάται από αυτά τα χαρακτηριστικά , όπως και από το πόσο αντιστέκονται οι τρίχες σας στο νερό και το τέντωμα. Ας δούμε δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των χαρακτηριστικών των μαλλιών, κι αυτούς που η σωστή φροντίδα μπορεί να ελέγξει καλύτερα.

Ελαστικότητα και Τέντωμα

Όλοι μας έχουμε ακούσει την συμβουλή να μην κάνουμε απότομες κινήσεις με τα μαλλιά μας όταν είναι βρεγμένα, κι αυτό βασίζεται σε μια αλήθεια. Τα βρεγμένα μαλλιά έχουν μεγαλύτερη τριβή χτενίσματος απ' ό,τι τα στεγνά και είναι πιο πιθανόν να τεντωθούν. Και, σε όλες τις περιπτώσεις, όταν η τρίχα σας τεντώνεται, τείνει να σπάσει. Τα μαλλιά που έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες είναι ακόμα πιο πιθανό να τεντωθούν γιατί έχουν χάσει το στρώμα προστασίας F και είναι πιο πορώδη. Μια τρίχα μπορεί να τεντωθεί έως και 30% παραπάνω από το αρχικό της μήκος χωρίς να φθαρεί, αλλά όταν το τέντωμα υπερβαίνει το 30% μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες φθορές. Αν την τεντώσετε μέχρι το 80%, η τρίχα σας θα σπάσει, γι αυτό συμπεριφερθείτε στα βρεγμένα μαλλιά σας με απαλότητα! Σιγουρευτείτε ότι είναι καλά ξεδιαλυμένα με μαλακτικό και χρησιμοποιήστε μια χτένα με αραιά δόντια.

Στατικό Φορτίο και Αδάμαστες Τούφες

Γενικά, τα «στατικά» μαλλιά εμφανίζονται περισσότερο το χειμώνα, όταν τα μαλλιά είναι αφυδατωμένα. Τα φθαρμένα μαλλιά είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν το λουκ «μόλις έβαλα το χέρι μου στην πρίζα» το καταχείμωνο, ειδικά όταν τα βουρτσίζετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να διατηρείτε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα και με τη φροντίδα ενός μαλακτικού. Τα conditioner χωρίς ξέβγαλμα είναι σωτήρια, όπως και τα ενυδατικά σαμπουάν και σπρέι για τα μαλλιά. Το κόλπο είναι να τα βουρτσίζετε όσο το δυνατόν λιγότερο και να τα διατηρείτε ενυδατωμένα.