Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Ανατομία Της Ανθρώπινης Τρίχας

Η Επιστήμη Της Επιφάνειας: Tο Περιτρίχιο

Το περιτρίχιο είναι το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τον φλοιό κάθε ανθρώπινης τρίχας και από το οποίο εξαρτάται η στιλπνότητα και η υφή των μαλλιών. Το κανονικό περιτρίχιο είναι λείο, κάνοντας δυνατή την ανάκλαση του φωτός και τον περιορισμό της τριβής μεταξύ των στελεχών των τριχών. Αποτελείται από έξι ως οκτώ στρώματα επίπεδων κυττάρων που αλληλοεπικαλύπτονται, τα οποία περιβάλλονται από ένα αδιάβροχο στρώμα λιπιδίων, που λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό. Οι επιστήμονες το ονομάζουν στρώμα F. Το επίστρωμα λιπαρού οξέως είναι αυτό που χαρίζει φυσικά στα μαλλιά μια αίσθηση λεία και μεταξένια. Οι χημικές επεξεργασίες όπως οι βαφές, οι περμανάντ και οι ισιωτικές αφαιρούν το στρώμα F από το περιτρίχιο αφήνοντάς το γυμνό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζεται «χημική φθορά». Ευτυχώς, οι επιστήμονες της Pantene είναι ειδικοί στη λύση του προβλήματος του στρώματος F. Τα προχωρημένα σαμπουάν, conditioner και οι εντατικές περιποιήσεις για βαμμένη τρίχα της Pantene Pro-V είναι ειδικά σχεδιασμένα για βαμμένα ή/και κατεστραμμένα μαλλιά και μπορούν να επαναφέρουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική απαλότητα, λεία υφή και τον έλεγχο στην ανθρώπινη τρίχα.

Άλλα κοινά αίτια που μπορούν να αναστατώσουν ένα υγιές περιτρίχιο είναι η υπερβολικές θερμοκρασίες των σεσουάρ και του σίδερου ισιώματος, καθώς και το χτένισμα και το βούρτσισμα. Περιορίστε την έκθεση των μαλλιών σας στις υψηλές θερμοκρασίες αφήνοντάς τα να στεγνώσουν φυσικά ώσπου να γίνουν ελαφρώς νωπά, και κατόπιν χρησιμοποιήστε την θερμότητα για δώσετε σχήμα το χτένισμά σας ενώ γίνεται το τελικό στέγνωμα. Όταν στεγνώνετε με το σεσουάρ, κρατήστε το σε απόσταση επτά με δεκαπέντε εκατοστά από τα μαλλιά σας, αντί να το βάζετε ακριβώς πάνω τους. Χρησιμοποιήστε μια χτένα με αραιά δόντια, ειδικά για βρεγμένα μαλλιά, και προσπαθήστε να βουρτσίζετε και να χτενίζετε τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν λιγότερο. (Μην πιστεύετε τον μύθο με τα100 βουρτσίσματα κάθε νύχτα που θα κάνουν τα μαλλιά σας πιο υγιή!) Εκτός από αυτά τα προληπτικά μέτρα, η χρήση του σωστού σαμπουάν και conditioner για την προστασία και θωράκιση του περιτριχίου μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της φυσικής απαλότητάς του, και σε μεγαλύτερη ανάκλαση φωτός και λάμψης!

Η Διεξαγωγή Της Έρευνας

Για την διεξαγωγή αυτής μελέτης eye-tracking, οι επιστήμονες της Pantene Pro-V έκαναν μια τυχαία επιλογή 7 γυναικών. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν πριν την μελέτη, με ελεγχόμενο φωτισμό και εστιακή απόσταση, πρώτα με «άσχημα μαλλιά», δηλ. άλουστα, χωρίς βούρτσισμα ή αχτένιστα. Κατόπιν, με «όμορφα μαλλιά», δηλ. μαλλιά λουσμένα και χτενισμένα με προϊόντα περιποίησης μαλλιών Pantene Pro-V. Οι εκφράσεις του προσώπου των γυναικών και το μακιγιάζ ελέγχθηκαν πολύ προσεκτικά έτσι ώστε στις φωτογραφίες του πριν και του μετά να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα. Οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν, πριν και μετά το styling των μαλλιών (με άσχημα μαλλιά και όμορφα μαλλιά) από την μπροστά και από την πίσω όψη, ως προς την ελκυστικότητα του προσώπου τους και των μαλλιών τους από μια επιτροπή 36 αντρών και γυναικών.

Ο Φλοιός: Η Καρδιά του Ζητήματος

Ο φλοιός είναι υπεύθυνος για όλα όσα προσδιορίζουν τα ανθρώπινα μαλλιά, όπως τη δύναμη, την ελαστικότητα, το σχήμα, την ενυδάτωση, το περιεχόμενο και το χρώμα! Αναλογικά, ο φλοιός είναι πιο ανθεκτικός και από το ατσάλι και μπορεί να τεντωθεί περίπου 30% χωρίς να υποστεί σημαντικές βλάβες. Αλλά, όπως ακριβώς και το περιτρίχιο, ο φλοιός μπορεί να φθαρεί (από τους γνωστούς υπόπτους- κυρίες μου, κατεβάστε την θερμοκρασία του σίδερού σας!) Όταν αυτό συμβεί, ο φλοιός χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία, προκαλώντας έτσι ξηρότητα στα μαλλιά. Το να διατηρείτε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα με τα σωστά προϊόντα είναι βασικό για να έχετε αυτήν την "κίνηση" στα μαλλιά και τη μεταξένια υφή που όλοι αγαπάμε.

Ο Μυστηριώδης Μυελός

Υπάρχει και ένα άλλο μέρος της δομής των ανθρώπινων μαλλιών του οποίου η λειτουργία δεν διακρίνεται εύκολα. Πρόκειται για τον μαλακό, κεντρικό πυρήνα που υπάρχει σε ορισμένες ανθρώπινες τρίχες και ονομάζεται μυελός. Υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά, αλλά όχι σε όλους τους ανθρώπους. Όταν εμφανίζεται στους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές είναι σε γκρίζες τρίχες.

Όλα Για Το Χρώμα

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που δίνει σε όλους μας το μοναδικό χρώμα τον μαλλιών μας; Η απάντηση είναι η μελανίνη, που είναι ένα χρωστικό που υπάρχει και στο δέρμα μας. Η μελανίνη κατασκευάζεται βαθιά μέσα στο θύλακα και διανέμεται σε όλο το μήκος του στελέχους. Αλλά υπάρχουν δυο υποκατηγορίες μελανίνης, το οποίο εξηγεί καλύτερα γιατί έχουμε τόσες παραλλαγές στο χρώμα της ανθρώπινης τρίχας. Η πρώτη είναι η Ευμελανίνη, που είναι το αίτιο των μαύρων και σκούρων καστανών αποχρώσεων. Η δεύτερη είναι η Φαιομελανίνη, που είναι αυτή που περιέχεται αποκλειστικά στα κόκκινα μαλλιά. Η μείξη αυτών των δύο χρωστικών σε διαφορετικές συμπυκνώσεις δημιουργεί από ξανθά έως καστανά ανοιχτά μαλλιά και όλες τις ενδιάμεσες παραλλαγές.

Γκρίζα Ζητήματα

Τα γονίδια παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στο πότε θα δείτε τις πρώτες γκρίζες τρίχες. Αλλά τι προκαλεί τις γκρίζες τρίχες στον άνθρωπο; Με το πέρασμα του χρόνου, τα κύτταρα που παράγουν το μοναδικό χρώμα της μελανίνης (χρωστική ουσία) παράγουν όλο και λιγότερο. Με άλλα λόγια, η ανανέωση των χρωστικών κυττάρων εξασθενεί. Και όταν πατήσουν τα 50, το 50% των ανθρώπων έχει γκρίζα μαλλιά! Ευτυχώς, στις μέρες μας, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών βαφών στην αγορά, έτσι δεν είναι ανάγκη να υιοθετήσετε το γκρίζο λουκ, εκτός κι αν αποφασίσετε ότι το θέλετε!