ΔΥΝΑΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

Hygiene_Root_of_Hair_Loss.jpg

Πολλές από εμάς ονειρευόμαστε δυνατά, πυκνά και πλούσια μαλλιά, αλλά η διαδικασία απόκτησής τους περιλαμβάνει ορισμένες ερωτήσεις και προκλήσεις. Η εξισορρόπηση των προσδοκιών μεταξύ των πυκνών και λαμπερών μαλλιών που ονειρευόμαστε και των μαλλιών που όντως έχουμε (οι περισσότερες από εμάς τουλάχιστον) γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι εικόνες των διασήμων μας δημιουργούν την εντύπωση ότι τα πλούσια, πυκνά και δυνατά μαλλιά είναι ο κανόνας. Παρόλο που οι εικόνες που βλέπουμε στις διαφημίσεις μπορεί να μας αποθαρρύνουν, το να αποκτήσουμε πυκνά και δυνατά μαλλιά, είναι απόλυτα εφικτό. Αρκεί να κατανοήσουμε πρώτα τι προκαλεί την τριχόπτωση και μετά να ανακαλύψουμε τους τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.

Είναι φυσιολογική η ποσότητα των μαλλιών που χάνω; Σύμφωνα με τη Δρ. Vicky Joliffe, δερματολόγο ειδική στην τριχόπτωση, είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100-150 τρίχες την ημέρα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος κατά τους θερμούς μήνες. Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε προβλήματα υγείας, στη λήψη φαρμάκων, το παρατεταμένο άγχος και τις ορμονικές αλλαγές. Η Δρ. Jolliffe προσθέτει ότι η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και ότι έχει διαπιστωθεί αυξημένη απώλεια μαλλιών σε άτομα με προβλήματα στο θυρεοειδή και με έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης D. Σε ό,τι αφορά στο άγχος, η Δρ. Jolliffe αναφέρει ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, η αυξημένη τριχόπτωση στις γυναίκες θεωρείται συχνά συνέπεια του άγχους. «Οι δίαιτες εξπρές, οι ασθένειες, οι πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις και ο τοκετός είναι γνωστοί παράγοντες που εντείνουν την τριχόπτωση, μεταβάλλοντας τον κύκλο ζωής της τρίχας, ο οποίος περνά από το στάδιο της ανάπτυξης στο στάδιο της απώλειας».

Πώς να την αντιμετωπίσω;

Οι δερματολόγοι προβαίνουν σε εξατομικευμένη διάγνωση πριν συνταγογραφήσουν συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά η Δρ. Jolliffe ανέφερε ότι συνήθως συμβουλεύει τους ασθενείς της να πάρουν ειδικές βιταμίνες για να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών τους. Επιπλέον, ο χρόνος που περνάμε κάθε πρωί ισιώνοντας τα μαλλιά μας με το σίδερο ισιώματος ή το σεσουάρ επιβαρύνει τα μαλλιά και οδηγεί εν τέλει στο σπάσιμο της τρίχας και την τριχόπτωση. Η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής βοηθά στην πρόληψη τόσο του σπασίματος της τρίχας όσο και της τριχόπτωσης.

Τι προκαλεί το σπάσιμο της τρίχας;

Παρά το γεγονός ότι η τρίχα είναι ένα από τα ανθεκτικότερα φυσικά υλικά στον κόσμο, μπορεί να σπάσει, ιδίως εξαιτίας της υπερβολικής επεξεργασίας, του συχνού styling και της έκθεσης σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες και ορισμένες ανόργανες ουσίες. Το styling μπορεί να ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τα βρεγμένα ή νωπά μαλλιά. Έχει διαπιστωθεί ότι τα βρεγμένα μαλλιά σπάνε 15 φορές γρηγορότερα από τα στεγνά, επειδή το νερό επηρεάζει το περιτρίχιο, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στη φθορά. Η βαφή των μαλλιών και η συσσώρευση καταλοίπων επιβλαβών ανόργανων ουσιών, όπως ο χαλκός, μπορούν επίσης να προκαλέσουν το σπάσιμο της τρίχας, καθώς επιτίθενται στη δομή της.

Πώς να το αντιμετωπίσω;

Μετά το λούσιμο και πριν από το βούρτσισμα ή το χτένισμα, αφαιρέστε την περιττή υγρασία από ταβρεγμένα μαλλιά, τυλίγοντάς τα σε μια πετσέτα. Σύμφωνα με τον Mike Davis, επιστημονικόσυνεργάτη του Pantene με ειδίκευση στο σπάσιμο της τρίχας, «η χρήση του conditioner είναι πολύσημαντική για τη μείωση της ταλαιπωρίας που προκαλεί το styling». Επίσης, για το ξεμπέρδεμα,προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε μια χτένα με φαρδιά δόντια αντί για βούρτσα.Όσο για την προστασία του χρώματός σας, η χρήση σαμπουάν και conditioner με ειδική σύνθεση γιαβαμμένα μαλλιά αποτρέπει το σπάσιμο της τρίχας, μειώνοντας τη φθορά της [εισάγετε σύνδεσμοπροϊόντος]. Τα σαμπουάν του Pantene προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία, χάρη στηντεχνολογία με αντιοξειδωτική δράση κατά της φθοράς των μαλλιών, που προλαμβάνει τησυσσώρευση καταλοίπων επιβλαβών ανόργανων ουσιών [link]. Επομένως, κάπου ανάμεσα σταάτονα μαλλιά και τις εντυπωσιακές λαμπερές μπούκλες των διασήμων βρίσκονται τα όμορφα,«υπάκουα» και δυνατά μαλλιά που μπορούμε να αποκτήσουμε γνωρίζοντας (και εφαρμόζοντας) ό,τιχρειάζεται για να διατηρήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο υγιή κόμη.

ΔΥΝΑΤΑ ΜΑΛΛΙΑ