ΠΩΣ Η ΦΘΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΛΛΙΑ

Πώς Η Φθορά Καταστρέφει Τα Όμορφα Μαλλιά

Πού οφείλεται η κακή ποιότητα μαλλιού;
Με λίγα λόγια, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... φθορά! Τα φθαρμένα μαλλιά είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης, κακής μεταχείρισης. Το περιτρίχιο διαβρώνεται, πρόκειται για την σταδιακή φθορά του περιτριχίου από το στέλεχος της τρίχας. Αυτό κάνει τον φλοιό να εκτίθεται και σιγά-σιγά να αλλοιώνεται. Κάποια στιγμή εμφανίζονται ορατά αποτελέσματα, όπως το σπάσιμο της τρίχας. Άλλο ένα σημάδι των φθαρμένων μαλλιών είναι η ψαλίδα. Η κλασσική ψαλίδα αρχίζει όταν μεγάλα τμήματα του περιτριχίου διαχωρίζονται, αποκαλύπτοντας τον φλοιό που βρίσκεται στο εσωτερικό. Μια ρωγμή αρχίζει να διατρέχει το στέλεχος, και, αν το πρόβλημα είναι πραγματικά σοβαρό, ο φλοιός ξεχύνεται από την φθαρμένη τρίχα. Αν και αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα των φθαρμένων μαλλιών, έχουμε διαφορετικά είδη φθοράς. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα αίτια.

Μαλλιά φθαρμένα από χημικά
Οι μόνιμες βαφές μαλλιών και οι ισιωτικές είναι κάτι το υπέροχο, από την άποψη ότι μας επιτρέπουν να αλλάξουμε το look και το στυλ των μαλλιών μας. Αλλά όλες αυτές οι διαδικασίες προκαλούν επίσης φθορά στα μαλλιά μας. Οι περμανάντ και οι ισιωτικές, δυο πράγματα που προκαλούν φθορά στα μαλλιά, αλλάζουν το σχήμα της τρίχας μέσω συστατικών που περιέχουν, τα οποία πρώτα διαλύουν τους δεσμούς στα μαλλιά. Η τρίχα, κατόπιν, παίρνει το νέο σχήμα της και εξουδετερώνεται. Αυτός είναι ο όρος που περιγράφει την αναδιαμόρφωση των χημικών δεσμών στις νέες θέσεις τους, τη διαδικασία που δίνει μόνιμα στις τρίχες το νέο τους σχήμα. Η βαφή, που μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στα μαλλιά, αλλάζει τα μαλλιά διαπερνώντας το περιτρίχιο και εισχωρώντας στον φλοιό, πράγμα που βλάπτει το στρώμα F.

Μαλλιά φθαρμένα από τον ήλιο
Ο ήλιος είναι βασικός για τη ζωή, αλλά μπορεί να "ρουφήξει" τη ζωή από τα μαλλιά σας! Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες της άμεσης έκθεσης στον ήλιο επηρεάζουν το περιτρίχιο με παρόμοιο τρόπο όπως το ντεκαπάζ, καταστρέφοντας τελικά την πρωτεΐνη της κερατίνης στην τρίχα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ανοιχτόχρωμες τούφες και ξηρότητα στα φθαρμένα μαλλιά. Μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τα βαμμένα μαλλιά, στα οποία μπορεί να εμφανιστούν άσχημες συνέπειες. Αν σκοπεύετε να περάσετε κάποιο χρόνο στην παραλία ή να εκτεθείτε στον ήλιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα καπέλα είναι μια υπέροχη (και μοδάτη) λύση για την προστασία των μαλλιών σας.

Κατεστραμμένα μαλλιά
Η καθημερινή φθορά των μαλλιών είναι εκ φύσεως αρκετά δυνατή και μπορούν να αντέξουν πολλή κακομεταχείριση με το styling, αλλά δεν παύουν να φθείρονται από το ιδιαίτερα έντονο βούρτσισμα και χτένισμα, ειδικά όταν είναι βρεγμένα ή/και μπλεγμένα. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις μεταλλικές χτένες και το ξάσιμο (προσοχή όταν φτιάχνετε τις bouffant σας, κυρίες μου), γιατί τραβούν αντίθετα από τη φορά των φολίδων του περιτριχίου και μπορεί να προκαλέσουν την φθορά της τρίχας. Με το ξάσιμο, τα φίνα λέπια του περιτριχίου ανασηκώνονται και την επόμενη φορά που η χτένα θα περάσει από πάνω τους σκίζονται ξανά. Η ζέστη είναι ένα εμφανές αίτιο της ξηρότητας και της δυσκολίας στον έλεγχο των φθαρμένων μαλλιών. Κλέβει κυριολεκτικά την ενυδάτωση που είναι εξαιρετικά σημαντική για την απαλή αίσθηση της τρίχας. Συγκεκριμένα, αν μια συσκευή που παράγει ζέστη φθάσει σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να κάνει το νερό που περιέχεται στην τρίχα να βράσει, δημιουργώντας μέσα στο μαλακωμένο στέλεχος της τρίχας φουσκάλες ζέστης! Αυτό είναι άλλη μια αιτία των φθαρμένων μαλλιών. Η όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη χρήση της ζέστης στα μαλλιά σας και η ρύθμιση των εργαλείων σας για το styling στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία θα κάνουν θαύματα και θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα μαλλιά σας απαλά και με υγιή όψη.

Έλεγχος της φθοράς!
Είναι πολύ πιο εύκολο να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας πριν φθαρούν από το να περιποιείστε τα ήδη φθαρμένα μαλλιά. Δυστυχώς, αν το περιτρίχιο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, η δομή του δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση 100%. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόληψη είναι πολυτιμότερη από την θεραπεία, και ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας σε αυτό είναι το conditioner. Η εσωτερική δομή της τρίχας εξαρτάται από ισχυρούς δεσμούς θείου και πιο αδύναμους δεσμούς υδρογόνου. Χωρίς την απαραίτητη ενυδάτωση, ο αριθμός των δεσμών υδρογόνου μπορεί να μειωθεί. Το conditioner επιτρέπει την ανασυγκρότηση των δεσμών του υδρογόνου και βελτιώνει τον βαθμό ενυδάτωσης των φθαρμένων μαλλιών, βελτιώνοντας και προστατεύοντας το περιτρίχιο.
Μια καλή γνώση των αιτιών της φθοράς της τρίχας είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε όμορφα μαλλιά και να τα διατηρήσετε. Η παρακάτω λίστα σας δείχνει ποια είναι τα κύρια αίτια: - Η άγνοια για το είδος των μαλλιών σας και η κακή επιλογή προϊόντων για την φροντίδα και το styling τους. Γνωρίστε τα μαλλιά σας και συνεργαστείτε με αυτά για να βοηθήσετε στην πρόληψη της φθοράς της τρίχας.
- Το ξάνοιγμα του χρώματος των μαλλιών, περισσότερο απ' ό,τι μπορεί να αντέξουν, μπορεί να προκαλέσει φθορά στην τρίχα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να αλλάζετε το χρώμα των μαλλιών σας πάνω από δυο τόνους πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο από το φυσικό σας χρώμα. - Η συνεχής προσπάθεια να διορθώσετε προηγούμενα λάθη. Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μικρές καταστροφές στα μαλλιά, αλλά μερικές φορές το καλύτερο είναι να υποφέρουμε λίγο και να αφήσουμε τα φθαρμένα μαλλιά να επανέλθουν και να ξεπεράσουν το πιθανό λάθος, όποιο και αν είναι αυτό, κόψιμο, κούρεμα ή και τα δύο, αντί να τα ξανακόψουμε ή να «διορθώσουμε» το χρώμα, το οποίο μπορεί να φθείρει την τρίχα. Λίγη υπομονή θα σας κάνει να εξοικονομήσετε μακροπρόθεσμα τόσο χρόνο, όσο και χρήμα.
- Η σπάνια χρήση του conditioner. Στην πραγματικότητα, πρέπει να χρησιμοποιείτε conditioner σε κάθε λούσιμο.