ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΙΑΝΣΗΣ & ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΙΑΝΣΗΣ & ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΣΑΣ;

Χημική ισιωτική: Τι είναι;

Η πιο μόνιμη από όλες τις ισιωτικές μεθόδους, αλλά και αυτή που μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη φθορά στα μαλλιά σας. Απλώνετε μια χημική κρέμα, συχνά αλκαλικής σύνθεσης, για να «χαλαρώσει» τις μπούκλες διασπώντας τους πρωτεϊνικούς δεσμούς των μαλλιών. Το πρόβλημα με τη μέθοδο αυτή, σύμφωνα με τη Δρ. Amy McMichael, καθηγήτρια δερματολογίας στο Wake Forest, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου το χημικό προϊόν θα εφαρμοστεί δύο φορές στο ίδιο σημείο. Η Δρ. McMichael εξηγεί ότι «καθώς απλώνουμε το χημικό προϊόν στα μαλλιά που έχουν μακρύνει, το απλώνουμε και στην περιοχή που έχει ήδη υποστεί αυτήν την επεξεργασία και, συνεπώς, η περιοχή αυτή αποδυναμώνεται κάπως περισσότερο. Επιπλέον, πολλοί χρησιμοποιούν θερμότητα σε συνδυασμό με τη χημική ισιωτική κρέμα, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στα ήδη ταλαιπωρημένα μαλλιά.» Επίσης, μετά τη χρήση της χημικής ισιωτικής κρέμας πρέπει να αποφεύγετε το λούσιμο των μαλλιών για μερικές ημέρες, ενώ συνιστάται η χρήση conditioner για την αποφυγή του ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής.

Κατάλληλη για: Άτομα με σπειροειδείς μπούκλες ή πολύ κατσαρά μαλλιά.

Εφαρμόζεται από: Μόνο από κομμωτές. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για να προσδιορίσουν ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τον τύπο των μαλλιών σας. Διάρκεια: Μέχρι να μακρύνουν τα μαλλιά.

Ιαπωνική ισιωτική: Τι είναι;

Στη μέθοδο αυτή, που αποτελεί την ενδιάμεση επιλογή μεταξύ της χημικής ισιωτικής και της βραζιλιάνικης θεραπείας με κερατίνη, σε ό,τι αφορά στη φθορά που προκαλείται, χρησιμοποιείται θειογλυκολικό αμμώνιο για τη διάσπαση των πρωτεϊνικών δεσμών της τρίχας, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η δομή και η υφή των μαλλιών. Στη συνέχεια, τα μαλλιά ισιώνονται επιμελώς με σίδερο ισιώματος και απλώνεται υπεροξείδιο υδρογόνου ως εξουδετερωτικό προϊόν, το οποίο σχηματίζει ξανά τους δεσμούς και «κλειδώνει» τη νέα στιλπνή υφή των μαλλιών. Για 48 ώρες μετά τη θεραπεία απαγορεύεται να βρέξετε τα μαλλιά σας, να τα μαζέψετε με τσιμπιδάκια ή ακόμα και να τα βάλετε πίσω από τα αυτιά σας, ώστε να μην χαλάσει το νέο σχήμα τους. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη πειθαρχία.

Κατάλληλη για: Φυσικά μαλλιά που δεν έχουν βαφτεί και για όσες δεν επιθυμούν να κάνουν τα μαλλιά τους μπούκλες στη συνέχεια (επειδή το χτένισμα δεν θα κρατήσει). Εφαρμόζεται από: Μόνο από κομμωτές. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για να προσδιορίσουν ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τον τύπο των μαλλιών σας. Διάρκεια: 4-6 μήνες

Θεραπεία με κερατίνη (Βραζιλιάνικη ισιωτική): Τι είναι;

Πρόκειται για μια μέθοδο που λειαίνει την τρίχα χωρίς να διασπά τους χημικούς δεσμούς της, ώστε να μπορεί να ανακτήσει την αρχική της υφή. Αλλά αν αυτό ακούγεται "πολύ καλό για να είναι αληθινό", είναι επειδή όντως είναι! Το τίμημα αυτής της απαλλαγής από το φριζάρισμα είναι η χρήση της φορμαλδεΰδης, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Από την άλλη πλευρά, ο άμεσος κίνδυνος για τα μαλλιά σας οφείλεται στην έντονη και παρατεταμένη θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν και προϊόντα που δεν περιέχουν φορμαλδεΰδη. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε το χτένισμά σας, οι θεραπείες με κερατίνη σας δίνουν τη δυνατότητα να ξαναχτενίσετε τα μαλλιά σας σε μπούκλες, σε μεταγενέστερο στάδιο, σε αντίθεση με την ιαπωνική ισιωτική, μετά από την οποία οι μπούκλες των μαλλιών δεν πρόκειται να κρατήσουν. Όπως και η ιαπωνική ισιωτική, η θεραπεία αυτή απαιτεί μεγάλη περίοδο αποφυγής του λουσίματος μετά την εφαρμογή της.

Κατάλληλη για: Σπαστά ή σγουρά μαλλιά ή μαλλιά με προηγούμενη επεξεργασία, αλλά όχι για πολύ έντονες μπούκλες.

Εφαρμόζεται από: Μόνο από κομμωτές. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για να προσδιορίσουν ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τον τύπο των μαλλιών σας.

Διάρκεια: Περίπου 3 μήνες

Χτένισμα με σεσουάρ & Ορός λείανσης:

Αυτή η εύκολη στην εφαρμογή μέθοδος, μακράν η λιγότερο επιβλαβής για τα μαλλιά σας σε σχέση με τις υπόλοιπες, αφαιρεί την υγρασία από τα μαλλιά μέσω του χτενίσματος με θερμότητα και τα ισιώνει. «Χρησιμοποιείτε πάντα ορό προστασίας από τη θερμότητα για να θωρακίσετε την τρίχα και ρυθμίστε το σεσουάρ σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ ισιώνετε τα μαλλιά σας», συμβουλεύει η Δρ. Dr. Jennifer Marsh, ερευνητική συνεργάτιδα του Pantene με εξειδίκευση στη φθορά των μαλλιών. «Όταν ρυθμίζετε το σεσουάρ σε θερμοκρασία άνω των 190 βαθμών Κελσίου –που αντιστοιχεί σχεδόν με την υψηλότερη θερμοκρασία του σίδερου –προκαλείται φθορά των πρωτεϊνών της τρίχας». Σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους, το styling με προστατευτικό προϊόν, όπως το [συμπληρώστε το όνομα του ορού] του Pantene, είναι μια απλή και ασφαλής λύση που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι με χαμηλό κόστος.

Ασφαλέστερη για τα μαλλιά σας και φθηνή; Βεβαίως!

Κατάλληλη για: Γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη βασική δομή των μαλλιών τους.

Εφαρμόζεται από: Από εσάς ή έναν κομμωτή, εάν το επιθυμείτε. Καθώς δεν υπάρχει καμία επιβλαβής χημική διαδικασία, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο μόνη σας.

Διάρκεια: 1-2 ημέρες. Πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε λούσιμο. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι τέλειο.

Σύμφωνα με τη Δρ. Marsh, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση της λείας και στιλπνής κόμης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας μερικά πράγματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα των μεθόδων αυτών διαφέρουν σε κάποιο βαθμό. Μια μέθοδος με συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην καλύτερή σας φίλη μπορεί να δείχνει διαφορετικά στα δικά σας μαλλιά. Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αρχική κατάσταση των μαλλιών σας, την ξεχωριστή τους δομή και το πόσο έντονες είναι οι μπούκλες που θέλετε να «χαλαρώσετε» ή να εξαλείψετε. Τέλος, η μέθοδος που προκαλεί τη λιγότερη φθορά είναι πάντα καλή επιλογή, καθώς η πρώιμη φθορά και το σπάσιμο της τρίχας μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες ατίθασες τούφες και να δυσκολέψουν την ανάπτυξη και το styling των μαλλιών σας.

Τα λεία και απαλά μαλλιά κατέχουν υψηλή θέση στη λίστα των διακαών επιθυμιών όλων μας στον τομέα της ομορφιάς. Ωστόσο, υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι για την απόκτησή τους που η επιλογή της σωστής μεθόδου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Εδώ, λοιπόν, θα εξηγήσουμε τις διαφορές και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια μέθοδος ισιώματος είναι η κατάλληλη για εσάς. Οι διαθέσιμες μέθοδοι λείανσης και ισιώματος των μαλλιών είναι οι εξής:

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΙΑΝΣΗΣ & ΙΣΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΣΑΣ;