Η HΜΕΡΑ ΜΕ "ΧΑΛΙΑ ΜΑΛΛΙ" ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!

Η Μέρα με Χάλια Μαλλί Στο Επιστημονικό Μικροσκόπιο: Η Σημασία Των Όμορφων Μαλλιών

Είτε είναι δίκαιο είτε όχι, όλοι κρίνουμε και βγάζουμε συμπεράσματα με βάση την εμφάνιση.
Μια έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιήθηκε η τελευταία τεχνολογία παρακολούθησης της κίνησης των ματιών, αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την επιρροή που ασκούν τα υγιή, λαμπερά και όμορφα μαλλιά στη θετική αντίληψη των γυναικών από άλλα άτομα. Αυτό που τελικά αποδείχτηκε, είναι ότι η «ημέρα με χάλια μαλλί» υπάρχει!

Η απόδειξη: Παρακολούθηση Κίνησης Ματιών ( Eye-Tracking)

Η τεχνολογία Eye-Tracking είναι συναρπαστική. Το μηχάνημα παρακολούθησης της κίνησης των ματιών χρησιμοποιεί δύο πηγές φωτός, που λειτουργούν στα 50hz του υπέρυθρου φάσματος, και μια εξεζητημένη κάμερα που μετρά το φως που αντανακλούν οι κόρες των ματιών ενός ατόμου ενώ κοιτάζει κάτι, όπως, για παράδειγμα, τα όμορφα μαλλιά. Με αυτήν την τεχνολογία, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν ασυναίσθητες συμπεριφορές και να παρακολουθούν τα διαγράμματα των ματιών και τους χρόνους του βλέμματος όταν κάποιος κοιτάζει τα μαλλιά, είτε αυτά είναι όμορφα, είτε όχι. Και, τα σημεία στα οποία στρέφονται τα μάτια, αποκαλύπτουν τις αληθινές κρίσεις των ανθρώπων.

Η Διεξαγωγή της Έρευνας

Για την διεξαγωγή αυτής της μελέτης eye-tracking, οι επιστήμονες της Pantene Pro-V έκαναν μια τυχαία επιλογή 7 γυναικών. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν πριν την μελέτη, με ελεγχόμενο φωτισμό και εστιακή απόσταση, πρώτα με «άσχημα μαλλιά», δηλ. άλουστα ή αχτένιστα. Κατόπιν, με «όμορφα μαλλιά», δηλ. μαλλιά λουσμένα και χτενισμένα με προϊόντα περιποίησης μαλλιών Pantene Pro-V. Οι εκφράσεις του προσώπου των γυναικών και το μακιγιάζ ελέγχθηκαν πολύ προσεκτικά έτσι, ώστε στις φωτογραφίες του πριν και του μετά να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα. Οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν, πριν και μετά το styling των μαλλιών (με άσχημα μαλλιά και όμορφα μαλλιά) από την μπροστά και από την πίσω όψη, ως προς την ελκυστικότητα του προσώπου τους και των μαλλιών τους από μια επιτροπή 36 αντρών και γυναικών. Οι Επιπτώσεις των Άσχημων Μαλλιών Πριν το λούσιμο και το styling με Pantene Pro-V, στις συμμετέχουσες με μακριά μαλλιά αποδόθηκε η μέση ηλικία 29,5 ετών. Όμως, μετά το λούσιμο και το styling με Pantene Pro-V, που έγινε για να αποκτήσουν όμορφα μαλλιά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα «άσχημα μαλλιά», στις γυναίκες αποδόθηκε μια μικρότερη μέση ηλικία, 25,8 ετών. Πρόκειται για πάνω από 4 χρόνια διαφοράς. Αλλά οι επιπτώσεις των άσχημων μαλλιών δεν σταματούν εδώ. Το μηχάνημα παρακολούθησης της κίνησης των ματιών αποκάλυψε το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι αποδίδουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθαρά βασισμένοι στην εξωτερική εμφάνιση, όπως τα όμορφα μαλλιά. Για παράδειγμα, τα άσχημα μαλλιά προκάλεσαν αντιδράσεις σχετικές με την προσωπικότητα των συμμετεχόντων, όπως «τεμπελιά», «αδιαφορία», «απεριποίητη», «άγρια», «ανεξέλεγκτη», και «μοιάζει να βιάζεται». Επιπλέον το μηχάνημα έδειξε ότι όταν τα μαλλιά είναι απεριποίητα, το βλέμμα στέκεται εκεί ακριβώς, -καθαρά στα αρνητικά σημεία- όπως στις αχτένιστες τούφες, το φριζάρισμα, τα κοκοράκια στα μαλλιά και τις ξηρές άκρες. Αλλά, στις φωτογραφίες με όμορφα μαλλιά, όπου τα μαλλιά ήταν καθαρά, λαμπερά και χτενισμένα, το μάτι εστίαζε στο πρόσωπο και τα γυαλιστερά σημεία γύρω από την κορυφή του κεφαλιού της συμμετέχουσας. Αυτό αποδεικνύει ότι τα άσχημα μαλλιά αποσπούν το μάτι, αλλά όταν κάποιος έχει όμορφα μαλλιά, το μάτι εστιάζει στα θετικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Και ποιος θέλει να φαίνεται 4,1 χρόνια μεγαλύτερος μόνο και μόνο επειδή έχει άσχημα μαλλιά;

Ο Θρίαμβος των Όμορφων Μαλλιών

Ενώ τα άσχημα μαλλιά απέσπασαν σχόλια που δεν ήταν ακριβώς κολακευτικά για την ηλικία και την προσωπικότητα των γυναικών, τα όμορφα μαλλιά συγκέντρωσαν σχόλια όπως «τα όμορφα μαλλιά κάνουν μια κοπέλα πιο ελκυστική», «φαίνεται πιο επαγγελματίας» και «είναι κάποια που ενδιαφέρεται για την εμφάνισή της». Με αυτόν τον τρόπο τα όμορφα μαλλιά αναδεικνύουν τα καλύτερα προσόντα και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μιας γυναίκας. Είναι εμφανές ότι το πρόσωπο, σε συνδυασμό με όμορφα μαλλιά με υγιή όψη, αποκτά μια νέα ισορροπία και σύνθεση, είναι πιο ευχάριστο στο μάτι και γίνεται αντιληπτό ως πιο ελκυστικό. Οπότε, ποιο είναι το δίδαγμα από την μελέτη σχετικά με τα μαλλιά σας; Η έρευνα μέσω του Eye-tracking αποδεικνύει ότι τα μαλλιά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται τις γυναίκες, και συμπεραίνει ότι όταν μια γυναίκα έχει: όμορφα μαλλιά με υγιή όψη, οι άλλοι δεν την βλέπουν απλώς νεότερη και ομορφότερη απ' έξω, αλλά επίσης της αποδίδουν μια δυνατή και όμορφη προσωπικότητα από μέσα. Επίσης αποδεικνύει ότι τα όμορφα μαλλιά μπορούν να συσχετιστούν όχι μόνο με την ελκυστικότητα, αλλά και με μια περισσότερο θετική προσέγγιση και φιλοσοφία για την ζωή. Το Pantene Pro-V σας προσφέρει τα εργαλεία για να προβάλλετε στο έπακρο τις πραγματικές σας δυνατότητες!